Ultraviolet meter model EC1-X UV-C

EC1-X UV-B
Ultraviolet B meter EC1-X UV-C

De Hagner EC1 UV-C Digitale stralingsmeter is een klein handig instrument die zeer eenvoudig in het gebruik is. Hiermee wordt nauwkeurig de UV-C ( 253,7 nm ) straling over een bereik van 0,001 - 2.000 W/m2 gemeten.

Dankzij de automatische 0-punts instelling en de aan/uit schakelaar hoeft men alleen een 4-standen schuifschakelaar in te stellen. Met de Hold druktoets kan de gemeten waarde vastgehouden worden.

Bediening

Om het deksel te openen drukt u met de duim zacht op het voorste deel en met de vingers trekt u het uitstekende deel omhoog. De UV-C meter gaat aan als het deksel wordt geopend en weer uit als het deksel wordt gesloten. Zet de schuifschakelaar in de gewenste stand met de hoogste nauwkeurigheid en lees het display af.

De HOLD knop houdt de waarde in het display vast zodra deze ingedrukt wordt. Na loslaten van de knop wordt weer de huidige meting weergegeven.

De volledige instructies staan ook aan de binnenzijde van het deksel.

Onderhoud

Om batterijlekkage te voorkomen dient u alleen alkaline batterijen te gebruiken. Vervanging van de batterij is na ongeveer 350 uur continu gebruik nodig. Indien LOBAT op het display verschijnt kan de meter nog ca. 20 uur gebruikt worden. De batterij dient nu zo snel mogelijk te worden vervangen. Om de batterij te vervangen wordt het deksel geopend waarna de kruiskopschroef aan de bovenzijde wordt losgedraaid. De plaat wordt opgelicht en verwijderd waarna de batterij vervangen kan worden. Let op bij het terugzetten van de plaat dat deze onder de twee palletjes valt.

Het witte plastic schijfje voor de lichtsensor kan met een licht vochtige doek worden schoongemaakt. Gebruik hiervoor geen chemische middelen!

Kalibratie

De UV-C meter is zorgvuldig gekalibreerd bij aflevering en wordt met certificaat geleverd. Herkalibratie van de meter wordt aangeraden na 1 tot 3 jaar gebruik, afhankelijk van de intensiteit en duur van de UV straling als ook de omgeving waarin de meter wordt gebruikt.

De EC1-X UV-C is ontworpen om gebruikt te worden op plaatsen waar het van belang is dat er geen schaduw van de gebruiker op de sensor valt. De EC1-X UV-C heeft een externe sensor met 2 meter kabel. Indien dit te kort is zijn er verlengkabels leverbaar.

Specificaties

Sensor Silicium fotodiode, gefilterd en cosinus gecorrigeerd
Meetbereik 0.001-2,000 W/m² in het gebied van 253,7 nm
Nauwkeurigheid Beter dan ± 4% (±1 digit)
Temperatuurdrift < 21 oC: +0,2% / oC. >21 oC: -0,15% / oC.
Afmetingen 135 x 75 x 35 mm
Gewicht 0,19 kg, 0,48 kg inclusief koffer)
Voeding 9 V batterij type PP3 alkaline